Černý sezam je chuťově o něco výraznější než světlý. Používá se v asijské kuchyni, je velmi dekorativní a nachází použití i v tradiční čínské medicíně. Pro zvýraznění chuti jej můžeme lehce opražit. Rozmixováním pražených semínek získáme sezamové „máslo“ na pečivo, kaše, jogurty apod.
HMOTNOST: 100 g
ZEMĚ PŮVODU: Indie/Bolívie
POUŽITÍ: Černé sezamové semínko je velmi všestranné. Je vynikající na pečivu, v jogurtech a müsli, na kaších, v chlebu, ve smažených asijských pokrmech a marinádách na maso. Ve skutečnosti lze přidat téměř všude - do polévky, omáčky na těstoviny nebo i guláše!
Sezamová polévka: Nasucho opražíme hrnek semínek do voňava. Hrnek kulatozrnné rýže namočíme na 2 hodiny do vody. Poté rozmixujeme semínka, přidáme 1 hrnku vody a dále mixujeme na pastu. Rýži rozmixujeme zvlášť se 3 hrnky vody. Vše dáme do hrnce se 3 1 hrnky vody a 3 hrnku třtinového cukru a za stálého míchání vaříme cca 8 minut.
ALERGEN: sezam VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100 G:
Energetická hodnota
2422 kJ / 586 kcal
Tuky
50,7 g
z toho nasycené mastné kyseliny
7,0 g
Sacharidy
9,7 g
z toho cukry
0,3 g
Vláknina
12,0 g
Bílkoviny
16,8 g
Sůl
0,03 g
NÁZEV A SKLADOVÁNÍ: Bio sezamové semínko černé neloupané. Skladujte v chladu a suchu.