Obiloviny a mouky

Obiloviny a mouky

Mezi obiloviny řadíme pšenici (špaldu, jednozrnku a dvouzrnku), oves, ječmen, žito, jáhly, rýži, kukuřici, pohanku, quinou a amarant.

Rozdíl mezi celozrnnou a bílou moukou.

Bílá mouka vzniká namletím předem obroušeného zrna zbaveného klíčku a obalových částí. Tyto části obsahují nejvíce vitamínů, minerálních látek a zdraví prospěšných tuků, takže výživová hodnota pečiva i těstovin je mnohem nižší než u celozrnných druhů.

Celozrnná mouka je namleta z celého zrna, obsahuje tedy i otruby a podle způsobu mletí  buď celý klíček, nebo jeho větší část. Proto je v mouce zachována většina minerálních látek a vitamínů. Celozrnná mouka je tedy zdravější, ale má kratší trvanlivost. Rozhodně se vyplatí kupovat celozrnnou mouku v biokvalitě, protože zbytky pesticidů se často nacházejí právě ve slupkách.  Existují také bílé biomouky, které jsou rovněž namlety z ekologicky vypěstovaného obilí.

Bílá mouka je oproti celozrnné mouce ochuzena cca o 60 % vápníku, 76 % železa, 85 % hořčíku, 78 % zinku, 77 % vitamínu B1, 80% vitamínu B2, 86 % vitamínu E

(zdroj Bioabecedář Hanky Zemanové)

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *