Hlavní strana » Recepty

Recepty


Dýňové rizoto se šalvějí

 

Zahřeje na těle i na duši. Může být vegetariánským pokrmem, po přidání kuřecích nudliček potěší i masožravce. Jeho příprava je snadná a rychlá, pokud víte jak na to. Nejenom, že Vás zachutná, hrozí zde velké riziko závislosti. :)

 

Ingredience pro 4 osoby

Doba přípravy: 45 min (pokud máme připravené dýňové pyré)

Suroviny:

  • 500 g pyré z pečené dýně (viz. základní recept na pečenou dýni)
  • 400 g rýže kulotozrnné, pololoupané (nebo Arbolio)
  • 300 g kuřecích prsíček v BIO kvalitě (nemusí být)
  • 1 červená cibule
  • lžička mletého zázvoru
  • 1,5 litru zeleninového, nebo kuřecího vývaru
  • 1 dcl bílého vína
  • 2 lžíce másla
  • olivový olej
  • 50 g Parmigiano-Reggiano
  • hrst čerstvé šalvěje
  • dýňový olej k podávání

 

 

Ve větším hrnci si rozpustíme lžíci másla a přihodíme hrst šalvěje, necháme jí opéct a vyjmeme, nevyhazujeme! Poté přidáme lžíce oleje, který promícháme s máslem, aby se nám nepřepalovalo. Až se olej rozehřeje, přidáme najemno nasekanou cibuli a na nudličky nakrájené, okořeněné kuřecí maso (sůl a zázvor úplně stačí). Prudce orestujeme a podlijeme vínem, které následně necháme odpařit. Připravíme si rýži, kterou si na sítu řádně propláchneme vodou, poté přidáme k masu a cibuli a promícháme. Zalijeme jednou třetinou vývaru a necháme vařit, až se vývar odpaří a vsákne, přilejeme druhou třetinu a tak to pokračujeme, do té doby, než není rýže měkká. Na závěr do rizota přidáme lžíci másla na zjemnění, parmazán, šalvěj, kterou jsme si hned na začátku opekli a konečně přidáváme to nejdůlěžitější- dýňové pyré. Celou směs promícháme, necháme rozpustit sýr a servírujeme. Třešničkou na dortu je posypaní rizota parmazánem a zakápnutí dýňovým olejem.

Více se o dýni dozvíte v našem článku dýně Hokkaidó.

Fotogalerie


Dýňová polévka s červenou čočkou

 

Ingredience na: 6 porcí

Doba přípravy: 30 min

Suroviny:

  • 500 g pečené dýně
  • 150 g červené čočky, loupané, půlené
  • 1 větší cibule
  • 3 lžíce olivového oleje, nebo ghí
  • 2 lžičky soli
  • 1,5 litru vývaru
  • hrst čerstvého, nebo sušeného tymiánu (ideálně citrónového)
  • hrst rozmarýnu
  • 1 zeleninový bujón v BIO kvalitě
  • česnek
  • citrónová šťáva
  • chilli, nebo kari (nemusí být)
  • dýňová semínka, nebo dýňový olej k podávání

 

 

Červenou čočku propláchneme a necháme okapat na sítu. Na oleji, nebo přepuštěném másle osmažíme najemno nakrájenou cibuli hodně do hněda (až 10min). Poté k cibuli přidáme koření, okapanou čočku a promícháme, aby se každé zrníčko obalilo v oleji a koření. Nakonec přidáme pečenou dýni, kterou jsem si předem připravili, dle základního receptu  a zalijeme vývarem. Přivedeme k varu, poté přidáme bylinky a vaříme přibližně 20 minut. Poté polévku rozmixujeme ponorným mixérem. Pokud máte čas, dotáhněte polévku k dokonalosti a přepasírujte jí.  Servírujeme s opraženými semínky tykve a dýňovým olejem.  Pokud chcete, můžete polévku zjemnit živočišnou, či rostlinou smetanou.

Více se o dýni dozvíte v našem článku dýně Hokkaidó.

Fotogalerie


Základní recept na pečenou dýni

 

Hned na začátek doporučujeme vybírat si dýně v BIO kvalitě, protože všechny důležité živiny, kvůli kterým je dýně Hokkaidó tak žádanou, se schovávají právě ve slupce.  To je důvod, proč Hokkaidó je právě tou surovinou, kde se opravdu vyplatí si připlatit za BIO kvalitu, anebo samozřejmě nejlépe, vypěstovat si jí doma viz. pěstování dýni. 

Ingredience na 4 porce

Doba přípravy včetně pečení 1 hodina

 

Suroviny:

  • BIO Dýně Hokkaidó alespoň 500 g (velikost záleží na Vás, malé jsou většinou chutnější)
  • Bylinky, dle chuti (šalvěj, citrónový tymián/ rozmarýn, smil italský= kari)
  • Šangri- La, BIO kořenící směs ( himalájská sůl, citrónová tráva, koriandr, česnek, zázvor, kurkuma) {můžete nahradit kari kořením a solí}
  • Olivový olej
  • Kořenová zelenina, dle chuti (nemusí být)
  • Červená cibule
  • Máslo

 

Dýni si omyjeme, rozkrájíme alespoň na čtvrtiny a polévkovou lžící vydlabeme dužinu a jádra. Po očištění dýni rozkrájíme na kostičky cca 2 cm velké a dáme do zapékací misky, či pekáčku. Přidáme koření a bylinky podle chuti. Já nejčastěji používám Šangri- La, kterou dýni posypu, zakápnu olivovým olejem a přidám hrst lístků šalvěje a půl lžíce lístečků z citrónového tymiánu (můžete použít i klasický tymián). Dále přidáme červenou cibuli pokrájenou plátky. Pokud chceme alespoň část dýně ochutnat pečenou s kořenovou zeleninou, přidáme na stejně velké kostky nakrájenou 1 mrkev, 1/4celeru, 1 petržel, nebo třeba i brambory. Potom vše pořádně promícháme a dáme do trouby na hodinku na 180°C. Dýně krásně změkne, pokud by se Vám zelenina přichytávala, můžete podlít trochou vody, či zeleninového vývaru. Na posledních 5 min přidám do trouby pár kousků másla. Šalvěj a cibule se krásně opeče a podtrhne chuť dýně. V tuto chvíli máte vyhráno, do pečené dýně se můžete rovnou pustit, anebo ji rozmixovat na pyré a použít do dalších receptů.

 

Více se o dýni dozvíte v našem článku dýně Hokkaidó.

Fotogalerie


Polentové gnocchi s rajčatovou omáčkou a BIO masem

 

Ingredience na 4 porce

Doba přípravy 30 min, doba pečení a vaření dalších 30 min

 

Suroviny:

Omáčka:

500 g kuřecích BIO prsíček

400 ml rajčatové BIO passaty

1 větší BIO cibule

1 lžička BIO italské, česnekové soli

1 lžíce provensálského koření, nebo nasekaných čerstvých bylinek

100 ml kuřecího vývaru, nebo 1 kuřecí BIO bujón+ 100 ml vody

1 stroužek BIO česneku

5 lžic olivového BIO oleje

Noky:

200 g instantní BIO polenty

Voda- dle konkrétní polenty

1 lžička BIO česnekové, italské soli

100 g bylinkového másla VIZ. NĚCO NAVÍC

40 g parmazánů+ na servírování

+ máslo na vymazání

 

 

 

Začneme tím, že si dáme předehřát troubu na 220°C. Polentu připravíme dle návodu na obale. Až bude hotová, přesuneme jí do pekáče, či zapékací misky vyložené pečícím papírem. Polentu rovnoměrně rozprostřeme asi na 1 cm vysokou placku. Můžeme si pomoci druhým kusem pečícího papíru, který na polentu položíme a vyválíme placku válečkem. Necháme ztuhnout a zatím si připravíme omáčku.

Maso očistíme, nasolíme a nakrájíme na nudličky. Cibuli nakrájíme na jemno, česnek rozmělníme pomocí lisu, nebo nože. Na rozehřátou pánev s trochou oleje, si dáme nejprve maso, které necháme zatáhnout. Až se maso orestuje, přidáme cibuli a česnek, které necháme zesklovatět.  Poté celou směs v pánvi zalijeme předem připraveným vývarem, jemně vmícháme passatu. Nakonec dle chuti, dokořeníme a necháme alespoň 10 min probublávat na mírném ohni.

Ze ztuhlé polenty vykrajujeme nočky, které naskládáme do zapékací misky vymazané máslem, posypeme parmazánem a polijeme bylinkovým máslem. Dáme do předehřáté trouby, ideálně na funkci grilu po dobu 10-12 minut.

Polentové noky servírujeme polité rajčatovou omáčkou s masem a posypané parmazánem.

 

 

VIZ NĚCO NAVÍC:

Bylinkové máslo se může stát vaším věrným pomocníkem, které se vyplatí mít vždy v zásobě předem připravené v lednici. Vyrobíme jej jednoduše a to sice, že do rozměklého másla (lze použít i margarín) prolisujeme česnek, přidáme sůl a čerstvé, opravdu na jemno nasekané, bylinky, dle vaší obliby. Doporučuji především kombinaci petržele, pažitky, šalvěje, bazalky, tymiánu a rozmarýnu. Bylinkové máslo chutná na všechny způsoby skvěle. Můžete si ho namazat na pečivo (ideálně rozpečené), použít pro dochucení přírodního plátku z masa, ale i jako snadné dochucení příloh jako je například polenta, kuskus, bulgur apod.

 

Fotogalerie


Krémová česnečka z pečeného česneku

Suroviny na 4 porce

Doba přípravy 10 minut,  pečení 1 hodina, vaření 50 minut

 

Ingredience:

  • 5 palic BIO česneku,
  • 5 lžic BIO olivového oleje,
  • 6 lžic másla,
  • 1 pórek nakrájený najemno,
  •  2 BIO cibule, nasekané najemno,
  •  3 lžice BIO celozrnné, hladké, špaldové mouky,
  • 1 l drůbežího vývaru,
  • 215 ml sójové smetany,
  • 1 lžíce citronové šťávy z BIO citrónu,
  • BIO česneková, italská sůl,
  • 1/4 lžičky čerstvě namletého pepře,
  • suroviny k servírování dle chuti: pažitka, krutóny, pečivo

 

 

 

Nejprve si rozehřejeme troubu na 175 stupňů Celsia. Z každé palice česneku odřízneme vrchní část – asi tak 1 centimetr. Jak můžete vidět na fotce pod receptem. Česnekové palice rozložíme do zapékací misky, pokapeme je olejem a hodinu pečeme. Po uplynutí hodiny je vyndáme z trouby, necháme trochu vychladnout, a pak každý stroužek česneku pomocí place a ukazováčku vymáčkneme a zbavíme ho tím slupky. Tak to oloupaný česnek nasekáme, nebo rozmačkáme vidličkou.

Poté si ve větším hrnci rozpustíme máslo, přidáme pečený česnek, pórek a cibuli a na mírném ohni je opékáme, až zesklovatí. Trvá to asi 8 minut. Pak postupně přisypeme, za stálého míchání, špaldovou mouku a nechám ji asi 10 minut zasmahnout. Pokračujeme v míchání a přiléváme vývar. Polévku pomalu přivedeme k varu a na mírném ohni necháme asi 20 minut probublávat – občas zamícháme. Poté mírně vychladlou polévku rozmixujeme tyčovým mixérem. Přilejeme smetanu, vrátíme hrnec na plotnu a na mírném ohni vaříme ještě asi 5 minut, aby smetana zhoustla.

Polévku nakonec dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem. Poté stačí už jen servírovat a podle vaší chuti a doplnit pečivem, krutóny, nebo bylinkami.

 

Fotogalerie


Strana 1 2

Stránkovat po:

KALENDÁŘ AKCÍ AKTUALITY

Zboží v akci