Dýně Hokkaido s fazolkami azuki

 

–          3 cibule, nakrájené na půlměsíce

–          5 stroužků česneku, nakrájených na jemno

–          Bio olivový nebo avokádový olej s rozmarýnem

–          ¾ – 1 kg vydlabané dýně Hokkaido, nakrájené na kostky

–          koření – rozmarýn, tymián, oregano, ideální všechny čerstvé J

–          2 plechovky loupaných biorajčat

–          200 g uvařených fazolek azuki (70g sušené)

–          2 – 3 lžičky soli

Na olivovém oleji usmažte za občasného míchání cibuli a česnek. Cca po 5-7 minutách přidejte kostky dýně a hrstičku rozmarýnu, tymiánu a oregana – pokud jsou sušené, tak 1,5 lžičky od každého druhu, vše promíchejte s olejem, osolte a chvíli restujte.

Přidejte loupaná rajčata i se šťávou, promíchejte a duste pod pokličkou do změknutí dýně, tj. cca 30-40 minut podle velikosti kostek a druhu dýně. Během dušení přidejte uvařené azuky, je důležité, aby se chvíli společně povařily a nasákly všechny chutě, nejlépe cca po 20 minutách vaření dýně.

Dochuťte dle potřeby česnekem, čerstvě mletým pepřem a olivovým olejem.

Jezte jen tak nebo s chlebem, kuskusem, polentou, jahelným knedlíkem nebo s těstovinami.

Jídlo můžete posypat opraženými dýňovými semínky nebo ovčím sýrem, pokapat konopným olejem či posypat loupanými konopnými semínky.