Dýňové rizoto se šalvějí

Dýňové rizoto se šalvějí

Zahřeje na těle i na duši. Může být vegetariánským pokrmem, po přidání kuřecích nudliček potěší i masožravce. Jeho příprava je snadná a rychlá, pokud víte jak na to. Nejenom, že Vás zachutná, hrozí zde velké riziko závislosti. 🙂

Ingredience pro 4 osoby

Doba přípravy: 45 min (pokud máme připravené dýňové pyré)

Suroviny:

  • 500 g pyré z pečené dýně (viz. základní recept na pečenou dýni)
  • 400 g rýže kulotozrnné, pololoupané (nebo Arbolio)
  • 300 g kuřecích prsíček v BIO kvalitě (nemusí být)
  • 1 červená cibule
  • lžička mletého zázvoru
  • 1,5 litru zeleninového, nebo kuřecího vývaru
  • 1 dcl bílého vína
  • 2 lžíce másla
  • olivový olej
  • 50 g Parmigiano-Reggiano
  • hrst čerstvé šalvěje
  • dýňový olej k podávání

 

 

Ve větším hrnci si rozpustíme lžíci másla a přihodíme hrst šalvěje, necháme jí opéct a vyjmeme, nevyhazujeme! Poté přidáme lžíce oleje, který promícháme s máslem, aby se nám nepřepalovalo. Až se olej rozehřeje, přidáme najemno nasekanou cibuli a na nudličky nakrájené, okořeněné kuřecí maso (sůl a zázvor úplně stačí). Prudce orestujeme a podlijeme vínem, které následně necháme odpařit. Připravíme si rýži, kterou si na sítu řádně propláchneme vodou, poté přidáme k masu a cibuli a promícháme. Zalijeme jednou třetinou vývaru a necháme vařit, až se vývar odpaří a vsákne, přilejeme druhou třetinu a tak to pokračujeme, do té doby, než není rýže měkká. Na závěr do rizota přidáme lžíci másla na zjemnění, parmazán, šalvěj, kterou jsme si hned na začátku opekli a konečně přidáváme to nejdůlěžitější- dýňové pyré. Celou směs promícháme, necháme rozpustit sýr a servírujeme. Třešničkou na dortu je posypaní rizota parmazánem a zakápnutí dýňovým olejem.

Více se o dýni dozvíte v našem článku dýně Hokkaidó.

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *