Adresa:
DEJSIBIO s.r.o.
Nám. Svobody 1373/11, 586 01 Jihlava
Horní 181, 580 01 Havlíčkův Brod

Telefon:
(+420)  725 179 312
(+420)  725 171 199

Provozní doba:
Po – Pá 7:30 – 17:30
So 9:00 – 12:00

Polentové gnocchi s rajčatovou omáčkou a BIO masem

Ingredience na 4 porce

Doba přípravy 30 min, doba pečení a vaření dalších 30 min

Suroviny:

Omáčka:

500 g kuřecích BIO prsíček

400 ml rajčatové BIO passaty

1 větší BIO cibule

1 lžička BIO italské, česnekové soli

1 lžíce provensálského koření, nebo nasekaných čerstvých bylinek

100 ml kuřecího vývaru, nebo 1 kuřecí BIO bujón+ 100 ml vody

1 stroužek BIO česneku

5 lžic olivového BIO oleje

Noky:

200 g instantní BIO polenty

Voda- dle konkrétní polenty

1 lžička BIO česnekové, italské soli

100 g bylinkového másla VIZ. NĚCO NAVÍC

40 g parmazánů+ na servírování

+ máslo na vymazání

Začneme tím, že si dáme předehřát troubu na 220°C. Polentu připravíme dle návodu na obale. Až bude hotová, přesuneme jí do pekáče, či zapékací misky vyložené pečícím papírem. Polentu rovnoměrně rozprostřeme asi na 1 cm vysokou placku. Můžeme si pomoci druhým kusem pečícího papíru, který na polentu položíme a vyválíme placku válečkem. Necháme ztuhnout a zatím si připravíme omáčku.

Maso očistíme, nasolíme a nakrájíme na nudličky. Cibuli nakrájíme na jemno, česnek rozmělníme pomocí lisu, nebo nože. Na rozehřátou pánev s trochou oleje, si dáme nejprve maso, které necháme zatáhnout. Až se maso orestuje, přidáme cibuli a česnek, které necháme zesklovatět.  Poté celou směs v pánvi zalijeme předem připraveným vývarem, jemně vmícháme passatu. Nakonec dle chuti, dokořeníme a necháme alespoň 10 min probublávat na mírném ohni.

Ze ztuhlé polenty vykrajujeme nočky, které naskládáme do zapékací misky vymazané máslem, posypeme parmazánem a polijeme bylinkovým máslem. Dáme do předehřáté trouby, ideálně na funkci grilu po dobu 10-12 minut.

Polentové noky servírujeme polité rajčatovou omáčkou s masem a posypané parmazánem.

 VIZ NĚCO NAVÍC:

Bylinkové máslo se může stát vaším věrným pomocníkem, které se vyplatí mít vždy v zásobě předem připravené v lednici. Vyrobíme jej jednoduše a to sice, že do rozměklého másla (lze použít i margarín) prolisujeme česnek, přidáme sůl a čerstvé, opravdu na jemno nasekané, bylinky, dle vaší obliby. Doporučuji především kombinaci petržele, pažitky, šalvěje, bazalky, tymiánu a rozmarýnu. Bylinkové máslo chutná na všechny způsoby skvěle. Můžete si ho namazat na pečivo (ideálně rozpečené), použít pro dochucení přírodního plátku z masa, ale i jako snadné dochucení příloh jako je například polenta, kuskus, bulgur apod.