Hned na začátek doporučujeme vybírat si dýně v BIO kvalitě, protože všechny důležité živiny, kvůli kterým je dýně Hokkaidó tak žádanou, se schovávají právě ve slupce. To je důvod, proč Hokkaidó je právě tou surovinou, kde se opravdu vyplatí si připlatit za BIO kvalitu, anebo samozřejmě nejlépe, vypěstovat si jí doma viz. pěstování dýni.
Ingredience na 4 porce
Doba přípravy včetně pečení 1 hodina
Suroviny:
- BIO Dýně Hokkaidó alespoň 500 g (velikost záleží na Vás, malé jsou většinou chutnější)
- Bylinky, dle chuti (šalvěj, citrónový tymián/ rozmarýn, smil italský= kari)
- Šangri- La, BIO kořenící směs ( himalájská sůl, citrónová tráva, koriandr, česnek, zázvor, kurkuma) {můžete nahradit kari kořením a solí}
- Olivový olej
- Kořenová zelenina, dle chuti (nemusí být)
- Červená cibule
- Máslo
Dýni si omyjeme, rozkrájíme alespoň na čtvrtiny a polévkovou lžící vydlabeme dužinu a jádra. Po očištění dýni rozkrájíme na kostičky cca 2 cm velké a dáme do zapékací misky, či pekáčku. Přidáme koření a bylinky podle chuti. Já nejčastěji používám Šangri- La, kterou dýni posypu, zakápnu olivovým olejem a přidám hrst lístků šalvěje a půl lžíce lístečků z citrónového tymiánu (můžete použít i klasický tymián). Dále přidáme červenou cibuli pokrájenou plátky. Pokud chceme alespoň část dýně ochutnat pečenou s kořenovou zeleninou, přidáme na stejně velké kostky nakrájenou 1 mrkev, 1/4celeru, 1 petržel, nebo třeba i brambory. Potom vše pořádně promícháme a dáme do trouby na hodinku na 180°C. Dýně krásně změkne, pokud by se Vám zelenina přichytávala, můžete podlít trochou vody, či zeleninového vývaru. Na posledních 5 min přidám do trouby pár kousků másla. Šalvěj a cibule se krásně opeče a podtrhne chuť dýně. V tuto chvíli máte vyhráno, do pečené dýně se můžete rovnou pustit, anebo ji rozmixovat na pyré a použít do dalších receptů.
Více se o dýni dozvíte v našem článku dýně Hokkaidó.