Dýňová polévka s červenou čočkou
Ingredience na: 6 porcí
Doba přípravy: 30 min
Suroviny:
- 500 g pečené dýně
- 150 g červené čočky, loupané, půlené
- 1 větší cibule
- 3 lžíce olivového oleje, nebo ghí
- 2 lžičky soli
- 1,5 litru vývaru
- hrst čerstvého, nebo sušeného tymiánu (ideálně citrónového)
- hrst rozmarýnu
- 1 zeleninový bujón v BIO kvalitě
- česnek
- citrónová šťáva
- chilli, nebo kari (nemusí být)
- dýňová semínka, nebo dýňový olej k podávání
Červenou čočku propláchneme a necháme okapat na sítu. Na oleji, nebo přepuštěném másle osmažíme najemno nakrájenou cibuli hodně do hněda (až 10min). Poté k cibuli přidáme koření, okapanou čočku a promícháme, aby se každé zrníčko obalilo v oleji a koření. Nakonec přidáme pečenou dýni, kterou jsem si předem připravili, dle základního receptu a zalijeme vývarem. Přivedeme k varu, poté přidáme bylinky a vaříme přibližně 20 minut. Poté polévku rozmixujeme ponorným mixérem. Pokud máte čas, dotáhněte polévku k dokonalosti a přepasírujte jí. Servírujeme s opraženými semínky tykve a dýňovým olejem. Pokud chcete, můžete polévku zjemnit živočišnou, či rostlinou smetanou.
Více se o dýni dozvíte v našem článku dýně Hokkaidó.