Adresa:
DEJSIBIO s.r.o.
Nám. Svobody 1373/11, 586 01 Jihlava
Horní 181, 580 01 Havlíčkův Brod

Telefon:
(+420)  725 179 312
(+420)  725 171 199

Provozní doba:
Po – Pá 7:30 – 17:30
So 9:00 – 12:00

Specialistou na kvalitní celozrnné biomouky v České republice je firma PRO-BIO Staré Město pod Sněžníkem, která má svůj mlýn a velkou pozornost věnuje čištění zrn před mletím. Speciální stroje vytřídí zrna různě poškozená, nedozrálá či narušená – právě ta mohou obsahovat plísně a jiné nežádoucí látky. To však nedělají všichni mlynáři, neboť se tak vyhodí až 10 % zrn. Zrno se pak lehce zvrchu obrušuje, což je metoda, která nahrazuje mytí – díky tomu se omezuje výskyt nežádoucích mikroorganizmů. Poté se celé zrno semele, mouka se prosévá a balí se pro zákazníky. Jiná technologie výroby celozrnných mouk spočívá v tom, že se do bílé mouky přidávají otruby. I když se často uvádí, že všechny celozrnné mouky obsahují klíček, není to tak zcela pravda. Celý klíček bývá zachován hlavně u hrubších mouk mletých na kamenném mlýně nebo tzv. celozrnných hrubých, které se více podobají šrotové mouce. V jemnějších celozrnných moukách (např. celozrnná jemně mletá), které mají výborné pekařské vlastnosti, bývá zachována jen určitá část klíčku. V celozrnných krupicích ale není klíček vůbec. Klíček obsahuje cenné oleje, které žluknou během několika týdnů, nebo měsíců podle způsobu skladování. Proto, když je v mouce celý klíček,měla by se konzumovat co nejdříve po semletí.

Důležité je kupovat celozrnnou mouku co nejčerstvější a skladovat ji v chladu, nejlépe kolem 15 stupňů. Firma PRO-BIO doporučuje zkonzumovat celozrnnou mouku do čtyř až pěti měsíců (v létě raději do tří). Proto melou často, aby ji neměli dlouho na skladě a čerstvě umletá se mohla dostat co nejrychleji k zákazníkovi.

Celozrnné mouky se liší nejen v kvalitě zpracování, ale i ve způsobu mletí. Nejběžněji se dá koupit mouka mletá na válcovém mlýně. Specialitou pak je celozrnná mouka mletá na kamenném mlýně. Tyto mouky však žluknou nejrychleji, proto je potřeba ještě více dbát na jejich čerstvost a skladování. Country Life nabízí skvělou celozrnnou kamutovou mouku a mouku z červené pšenice mletou na kamenném mlýně.

Pokud si chcete zajistit celozrnnou mouku zaručeně čerstvou a dokonce umletou mezi kameny, vyplatí se investovat do domácího elektrického mlýnku na obilí.