Adresa:
DEJSIBIO s.r.o.
Nám. Svobody 1373/11, 586 01 Jihlava
Horní 181, 580 01 Havlíčkův Brod

Telefon:
(+420)  725 179 312
(+420)  725 171 199

Provozní doba:
Po – Pá 7:30 – 17:30
So 9:00 – 12:00

S podzimem přichází i období sklizně dýní, které mají v kuchyni všestranné využití. Můžeme se setkat s odlišnými druhy dýní, jako je například máslová dýně, dýně obecná, dýně špagetová, dýně olejová, muškátová, anebo právě dýně Hokkaidó, která je tou nejžádanější. Tato náhražka nezdravých příloh se stala v poslední době velmi oblíbená pro svoji příjemně sladkou, oříškovou chuť.

Jak si vybrat

Dýně Hokkaidó je jednoletá bylina s plazivými stonky, rodiny Cucurbitaceae, která se od pradávna pěstuje na Dálném východě, odkud se rozšířila do Ameriky, její prapůvod však můžeme nalézt i v Nové Anglii. Nyní je hojně pěstována v Americe a také u nás si rychle nachází své nadšence. Existují dva druhy dýně Hokkaidó. Jeden má tmavě oranžovou barvu a druhý má slupku světle zelenou. Při nákupu dýně Hokkaidó dobře vybírejte. Zralá dýně by měla být pevná a sytě zbarvená, slupka by měla být tvrdá a hladká. Po zaklepání prstem na slupku dýně by se měl ozývat dutý zvuk.  Pokud vsadíme na menší a mladší dýni, odměnou nám bude její jemnější chuť a struktura. S větší dýní se pracuje hůře, bývá obvykle tvrdší, je vláknitá a bledá. Právě u dýně Hokkaidó je důležité také dbát na to, aby byla pěstována v BIO kvalitě. Dýně Hokkaidó se totiž doporučuje připravovat a následně konzumovat včetně slupky, v které je nejvíce živin a prospěšných látek.

Co obsahuje

Dýně Hokkaidó je bohatá na vitamíny a minerální látky, zastoupeny jsou vápník, hořčík, fosfor, draslík, vápník, betakaroten a vitamíny A, B, C. Co se týče draslíku, dýně je skutečným přeborníkem. V jednom šálku jej najdeme v celkovém množství 550 mg, tedy asi o 33 % více, než ve středně velkém banánu. Dýně dále obsahuje velmi slušnou dávku luteinu a zeaxantinu, dva nesmírně cenné pomocníky pečující o náš zrak. Léčivé účinky této vitamínové bomby jsou přímo zázračné. Pomáhá při onemocnění slinivky břišní, sleziny, žaludečních potížích, ale také při poruchách ledvin a srdečních potížích. Má močopudné účinky a obsažené látky bojují proti hlístům, roupům a škrkavkám. Konzumace dýně Hokkaidó je velmi vhodná pro diabetiky, pomáhá jim totiž udržovat hladinu cukru v krvi. Opražená semínka napomáhají pánům při potížích s prostatou. Pro nízký energetický obsah, vysoký obsah vlákniny a detoxikační účinky je dýněHokkaidó více než vhodná i jako součást jídelníčku při redukční dietě.

Pěstování a skladování

Dýně obecně jsou velmi nenáročné, nemají příliš velké nároky na pěstování a hodí se tak i pro nezkušené pěstitele. Dýně si můžete předpěstovat už během dubna na okenním parapetu nebo ve skleníku. V druhé půlce května je již třeba předpěstované sazenice přesadit do zahrady. Přímo na záhonek se dýně Hokkaidó vysévá do hloubky 3 – 5 cm ve vzdálenosti minimálně 1 m od sebe. Na bohatou sklizeň se můžete těšit na podzim. Dýně Hokkaidó má vynikající skladovací vlastnosti. V suchém sklepě vydrží až do dubna příštího roku a její obsah vitamínů a cukru se během skladování zvyšuje.

Jak si na ní pochutnat

Před vařením je třeba dýni rozkrojit napůl a lžičkou odstranit semínka a vlákna. Tato dýně se může, a my vám to vřele doporučujeme, vařit i se slupkou, která při vaření krásně změkne. Dýně Hokkaidó se hodí do mnoha receptů, při její konzumaci oceníme především jemnou, sladkou, lehce oříškovou chuť, nesmí se ovšem převařit. Lze ji zpracovávat do polévek, omáček, marmelád, buchet, nádivek, jako samostatný grilovaný pokrm, přílohu v různých variacích, součást zapékaných jídel, rizota atd. Využití je opravdu rozmanité a je jen na Vaší chuti a fantazii, v jaké podobě bude dýně Hokkaidó součástí Vašeho jídelníčku.