Adresa:
DEJSIBIO s.r.o.
Nám. Svobody 1373/11, 586 01 Jihlava
Horní 181, 580 01 Havlíčkův Brod

Telefon:
(+420)  725 179 312
(+420)  725 171 199

Provozní doba:
Po – Pá 7:30 – 17:30
So 9:00 – 12:00

Základní funkci plní kokosový olej samozřejmě v kuchyni. Je jedním ze zástupců rostlinných tuků, které se při vyšších teplotách nepřepalují. Je tedy vhodný k vaření, pečení a především smažení. Celých 92 % totiž tvoří nasycené kyseliny, typické spíš pro živočišné tuky a které jsou zdraví příznivé. Za pokojové teploty je kokosový olej tuhý, začíná se rozpouštět až teplem. Můžete ho používat přímo- na toasty do ranních cereálií, dále při pečení do sladkého pečiva, cukroví, buchet, krémů apod. Úplně nejlepší je ale na smažení například palačinek, lívanců a do jakýchkoliv asijských jídel.

Pomáhá při redukci váhy, dokonce na tom nejnáročnějším místě – přispívá k snížení tuku na břiše, který je považován za nejnebezpečnější pro srdce. Bývá dokonce uváděn jako přírodní prostředek proti cukrovce, protože působí šetrně na slinivku břišní. Kokosový olej je doporučován dietology, protože se déle tráví a dodává tak tělu energii postupně. Na rozdíl od jiných tuků se v těle neusazuje, protože se rozkládá na glukózu, a samozřejmě neobsahuje žádný cholesterol. Pár lžiček oleje navodí pocit sytosti na několik hodin. Je tedy vhodný při redukčních dietách a napomáhá předcházet jojo efektu.  Díky svému složení obchází klasické metabolické dráhy a tráví se mnohem rychleji. Dopolední či večerní vyjídání, a nezvladatelná chuť na sladkosti, bývá často způsobena nízkou hladinou cukru v krvi, a tedy voláním těla po energii. Několik lžiček kokosového oleje ji utiší – a přitom do sebe dostanete mnohem méně kalorií, než třeba z čokolády (jen 370 kJ/10 g).

Kokosový olej má mnoho příznivých účinků na srdce, 2 lžičky kokosového oleje stačí pro prevenci degenerativních neurologických nemocí. Podávání kokosového oleje pacientům s časnou Alzheimerovou nemocí (až 4 lžičky denně) dokáže zastavit průběh nemoci a dokonce obnovit původní schopnosti jejich mozku.

Kokosový olej zrychlí i metabolismus, podporuje totiž tvorbu hormonů štítné žlázy. Tím zároveň zlepšuje regeneraci buněk a zpomaluje jejich stárnutí.  Navíc pomáhá zpracovat cholesterol, který je viníkem ucpávání cév.

Kokosový olej je taky velmi oblíbenou alternativou přírodního lubrikačního gelu. Při teplotě lidského těla se rozpouští a vzhledem ke svým výtečným vlastnostem působí skvěle i na jemné tkáně pohlavních orgánů. Výhodou je i jeho antimikrobiální působení. Pozor jen při použití prezervativu – oleje totiž narušují latex.

Také je často využíván jako potravinový doplněk pro podporu imunity, ničí totiž bakterie, které způsobují zubní kaz. Proto je nejvhodnější forma užití večer po vyčištění zubů, nanést na zuby a nechat ho pracovat přes noc, zatímco vy spíte. Některé zdroje také uvádějí, že při pravidelném užívání dokonce zuby vyběluje.

Navíc především ženy, uvítají jeho všestranné kosmetické užití. Při běžném natírání působí jak na trávící soustavu, tak díky nenasyceným kyselinám narušuje lipidové membrány bakterií, virů a kvasinek,  a napomáhá tak hojení vyrážek, jizev či ekzémů.

Je nejlepším balzámem po hojení, přírodním olejem na opalování i po opalování, přírodním repelentem, maskou na vlasy, odličovačem očního make-upu.  Jediná zásada je, že při jakémkoliv kosmetickém užití rostlinných olejů, platí pravidlo, že oleje se smísením s vodou hydratují, naopak použité na suchou pokožku a vlasy, mohou vysušovat.

Pokud kokosový olej jednou vyzkoušíte, uvidíte, že jedna sklenička do vaší domácnosti bude málo a že Vám opravdu jeden produkt může vynahradit spoustu dalších, méně kvalitních a mnohdy několikanásobně dražších výrobků.