Krémová česnečka z pečeného česneku

Krémová česnečka z pečeného česneku

Suroviny na 4 porce

Doba přípravy 10 minut,  pečení 1 hodina, vaření 50 minut

Ingredience:

  • 5 palic BIO česneku,
  • 5 lžic BIO olivového oleje,
  • 6 lžic másla,
  • 1 pórek nakrájený najemno,
  •  2 BIO cibule, nasekané najemno,
  •  3 lžice BIO celozrnné, hladké, špaldové mouky,
  • 1 l drůbežího vývaru,
  • 215 ml sójové smetany,
  • 1 lžíce citronové šťávy z BIO citrónu,
  • BIO česneková, italská sůl,
  • 1/4 lžičky čerstvě namletého pepře,
  • suroviny k servírování dle chuti: pažitka, krutóny, pečivo

Nejprve si rozehřejeme troubu na 175 stupňů Celsia. Z každé palice česneku odřízneme vrchní část – asi tak 1 centimetr. Jak můžete vidět na fotce pod receptem. Česnekové palice rozložíme do zapékací misky, pokapeme je olejem a hodinu pečeme. Po uplynutí hodiny je vyndáme z trouby, necháme trochu vychladnout, a pak každý stroužek česneku pomocí place a ukazováčku vymáčkneme a zbavíme ho tím slupky. Tak to oloupaný česnek nasekáme, nebo rozmačkáme vidličkou.

Poté si ve větším hrnci rozpustíme máslo, přidáme pečený česnek, pórek a cibuli a na mírném ohni je opékáme, až zesklovatí. Trvá to asi 8 minut. Pak postupně přisypeme, za stálého míchání, špaldovou mouku a nechám ji asi 10 minut zasmahnout. Pokračujeme v míchání a přiléváme vývar. Polévku pomalu přivedeme k varu a na mírném ohni necháme asi 20 minut probublávat – občas zamícháme. Poté mírně vychladlou polévku rozmixujeme tyčovým mixérem. Přilejeme smetanu, vrátíme hrnec na plotnu a na mírném ohni vaříme ještě asi 5 minut, aby smetana zhoustla.

Polévku nakonec dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem. Poté stačí už jen servírovat a podle vaší chuti a doplnit pečivem, krutóny, nebo bylinkami.

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *