Suroviny na 8 porcí
Doba přípravy přibližně 3 hodiny
Ingredience:
Těsto:
- 4 vejce,
- 1 hrnek oleje (i olivový ),
- 1 hrnek třtinového cukru,
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička sirupu z agáve,
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 hrnek hladké, špaldové mouky,
- 2 rovné lžičky kypřící sody,
- 2 rovné lžičky prášku do pečiv a,
- 1 /2 lžičky soli,
- 2 lžičky skořice,
- 3 hrnky nastrouhané nahrubo mrkve (8-10ks),
- 1 hrnek posekaných, vlašských ořechů.
Poleva a náplň:
- 500g smetanový sýr (Lučina, Mascarpone),
- 4 lžíce sirupu z agáve
- 1 lžička vanilkového extraktu,
- šťáva z jednoho BIO citronu,
- 2 lžíce čerstvého másla.
Vyšleháme vejce, cukr, extrakt a sirup. Přidáme suché přísady , olej. Nakonec mrkev a ořechy . Nalijeme do dortové formy vymaštěné máslem a vysypané hrubou moukou. Pečeme cca 1 h na 1 7 5stupnů. Dort necháme vychladnout, podélně jej rozpůlíme, natřeme 1 /3 polev y , přiklopíme a celý dort potřeme zbylou polevou.
Můžeme dle chuti dozdobit marcipánem, či ořechy. Doba přípravy dortu i s pečením , vychladnutím a namazáním je okolo tří hodin. Nejlépe chutná druhý den.
Další možností přípravy je, z polovičního množství ingrediencí, těsto péct v formičkách na muffiny a servírovat jako takzvané cupcake, nebo právě muffiny.