Adresa:
DEJSIBIO s.r.o.
Nám. Svobody 1373/11, 586 01 Jihlava
Horní 181, 580 01 Havlíčkův Brod

Telefon:
(+420)  725 179 312
(+420)  725 171 199

Provozní doba:
Po – Pá 7:30 – 17:30
So 9:00 – 12:00

Tento pektin (nažloutlý prášek) je úžasné zahušťovadlo, pomocí kterého se džemy, marmelády, želé, sirupy apod. obejdou bez chemie, spousty cukru či jiných podřadných sladidel a dalších podivných látek, před nimiž bychom se měli mít na pozoru. Nepochází z geneticky modifikovaných surovin a jeho příjemnou vlastností je také to, že nemění chuť použitého ovoce a přitom utváří skvělou konzistenci. Při jeho použití lze snížit poměr cukru k ovoci na 1:2 až 1:3, když se zpracovává ovoce, které přirozeně vysoké množství pektinu obsahuje, jako je třeba červený rybíz, citrusy, jablka, angrešt, tak lze poměr ještě snížit. Pektin pečlivě promícháme s cukrem a přidáváme k již povařenému – podušenému ovoci, zamícháme a chvilku (3-5 minut) povaříme. Kdybychom pektin vsypali samotný, tak by hned začalo vznikat želé a tvořily by se hrudky. Na 1kg ovoce je potřeba 10g pektinu. Byť citrusový pektin není konzervant, tak marmelády s ním vyrobené se nekazí a nebo snad jen minimálně. Trvanlivost pektinu jsou 2 roky, ale ani po této době nemění své vlastnosti, jen musí být dobře skladovaný, tj. hlavně v suchu, protože na sebe váže vodu a ve vlhku by zhrudkovatěl.

Pektin má příznivý vliv i na naše zdraví, často bývá obsažený v různých preparátech na hubnutí, neboť má schopnost na sebe vázat cholesterol a ten se pak nevstřebává do těla. Dále na sebe váže i většinu těžkých kovů, například kobalt, rtuť, olovo a ty pak odvádí z těla ven. V neposlední řadě je užitečný v procesu vstřebávání vlastního vitaminu C lidským tělem. Dle nového výzkumu potraviny, které obsahují pektin, jako jsou jablka, pomeranče a marmelády s jeho pomocí vyrobené, by mohly snížit dopady onemocnění ledvin a také mohou působit jako prevence před jejich poškozením.